Veel gestelde vragen

AUTO

Wanneer heb ik het autorijbewijs nodig?

Vanaf 18 jaar (of vanaf 17 jaar onder begeleiding in het kader van ‘het experiment 2toDrive’) mag je met rijbewijs B vierwielige motorvoertuigen op vier wielen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg besturen, die niet zijn ingericht voor het vervoer van meer dan 9 personen (inclusief bestuurder).

Hoe gaat het op het examencentrum?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum en meld je aan bij de aanmeldzuil. Vergeet je geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer niet. – Stop je spullen in een locker. – Neem plaats en houd het reserveringsscherm in de gaten. – Zodra je reserveringsnummer op het scherm verschijnt, ga je naar de Start theorie-examen balie waar een CBR medewerker op je wacht. Hij of zij controleert je ID-bewijs en geeft aan aan welke touchscreen je plaats mag nemen.

Hoeveel tijd krijg ik tijdens het auto theorie-examen?

Je theorie-examen duurt ongeveer 20 – 30 minuten. – Na afloop krijg je meteen de uitslag.

Hoeveel theorie vragen krijg ik tijdens het auto theorie-examen?

Het theorie-examen bestaat uit twee delen. 1. Gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben. 2. Verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Wat zijn de kosten voor het auto theorie-examen?

Het theorie-examen kost € 18,-.

MOTOR

Wanneer heb ik een motor rijbewijs nodig?

Rijbewijs A1 Vanaf achttien jaar mag je theorie- en praktijkexamen doen voor de categorie A1. Je mag met deze rijbewijscategorie een motorrijwiel van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag je hiermee een motorrijwiel met volledige elektrische aandrijving besturen, mits deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag je een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen. Rijbewijs A2 Rijbewijscategorie A2 kunt je alleen halen wanneer je minstens 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1. Deze categorie kan dan ook behaald worden vanaf de leeftijd van 20 jaar. Je moet hiervoor een praktijkexamen af te leggen. Je mag met de rijbewijscategorie A2 een motorrijwiel met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag het motorrijwiel niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen. Rijbewijs A Deze rijbewijscategorie kun je halen indien je minstens 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A2. Je moet nog wel een praktijkexamen afleggen voor rijbewijscategorie A. De categorie wordt dus niet automatisch verkregen. Wanneer je pas met rijlessen begint op je 24e, dan kun je deze categorie direct halen. Je moet dan zowel een theorie- als een praktijkexamen doen. Ook wanneer je alleen in het bezit bent van rijbewijs A1 of nog geen twee jaar in het bezit bent van A2, kun je vanaf 24 jaar examen doen voor rijbewijscategorie A. Met dit rijbewijscategorie mag je een motorrijwiel met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.

Wat neem ik mee naar het motor theorie-examen?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs mee. – Bij het CBR meld je je aan de receptie. – Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen gaat doen. – In sommige examencentra krijg je ook een sleuteltje van een locker. Daar kun je voor het examen je spullen in opbergen. Mobiele apparatuur zijn namelijk niet toegestaan tijdens het examen. – Meestal moet je nog even wachten en roept de CBR-medewerker je binnen.

Hoeveel tijd krijg ik tijdens het motor theorie-examen?

Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Je moet een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Het examen gaat als volgt in zijn werk: – Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker. – Daarna begint je examen. Je krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben. – Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-motor. – Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Hoeveel theorie vragen krijg ik tijdens het motor theorie-examen?

Je krijgt 50 vragen bestaande uit meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben.

Wat zijn de kosten voor het motor theorie-examen?

De kosten voor het motor theorie-examen bedragen €18,-

BROMFIETS

Wanneer heb ik een bromfiets- of scooterrijbewijs nodig?

Je mag al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen maar je moet eerst theorie-examen doen. Als je bent geslaagd kun je rijles bij een rijschool nemen. Je krijgt je rijbewijs zodra je daarna met succes een praktijkexamen aflegt bij het CBR. Met een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heb je geen apart rijbewijs bromfiets nodig. Je hoeft dan geen examens te doen.

Wat neem ik mee naar het bromfiets theorie-examen?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs mee. – Bij het CBR meld je je aan de receptie. – Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen gaat doen. – In sommige examencentra krijg je ook een sleuteltje van een locker. Daar kun je voor het examen je spullen in opbergen. Mobiele apparatuur zijn namelijk niet toegestaan tijdens het examen. – Meestal moet je nog even wachten en roept de CBR-medewerker je binnen.

Hoeveel tijd krijg ik tijdens het bromfiets theorie-examen?

Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Je moet een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Het examen gaat als volgt in zijn werk: -Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker. – Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. – Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-brom-of snorfiets. Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Hoeveel theorie vragen krijg ik tijdens het bromfiets theorie-examen?

Het theorie-examen bromfiets/brommobiel bestaat uit vijftig vragen bestaande uit: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Je moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen.

Wat zijn de kosten voor het bromfiets theorie-examen?

€18,- zijn de kosten voor het bromfiets theorie-examen.

VRACHTWAGEN

Wanneer heb ik een vrachtwagen rijbewijs nodig?

U hebt een rijbewijs C nodig als u een motorrijtuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Voor deze categorie geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Deze minimum- leeftijd geldt alleen indien het rijbewijs wordt gehaald in combinatie met code 95. Zonder code 95 is de minimum leeftijd voor het C rijbewijs 21 jaar. De geldigheidsduur van het rijbewijs is vijf jaar.

Wat neem ik mee naar het vrachtwagen theorie-examen?

U neemt de volgende zaken meer naar het theorie-examen: – een wettig legitimatiebewijs – de oproep van het examen U bent minimaal 17 jaar.

Hoeveel tijd krijg ik tijdens het vrachtwagen theorie-examen?

U krijgt voor beide theorie-examens (theorie deel1 en theorie deel 2) 60 minuten de tijd.

Hoeveel theorievragen krijg ik tijdens het vrachtwagen theorie-examen?

Het examentraject en het aantal examenvragen voor de kandidaat die het rijbewijs C (zonder code 95) wil halen ziet er als volgt uit: – Theorie-examen RV1 (deel 1: Verkeer & Techniek): 50 meerkeuzevragen – Theorie-examen R2C (deel 2: Administratie): 40 meerkeuzevragen – Praktijkexamen C Het praktijkexamen C kan worden afgelegd zodra de twee theorie-examens (RV1 en R2C) zijn behaald. Als u in het bezit bent van een rijbewijs C, dan kunt u het praktijkexamen doen voor het rijbewijs CE (trekkeroplegger of vrachtauto met aanhangwagen).

Wat zijn de kosten voor het vrachtwagen theorie-examen?

Theorie-examen rijbewijs cat. C€ 21,00
Aanvullende retributie voor een theorie-examen in vertraagde zitting€ 109,00
Aanvullende retributie voor een theorie-examen met audiovertaling€ 41,00

BUS

Wanneer heb ik een busrijbewijs nodig?

Met deze rijbewijscategorie mag u motorvoertuigen bestemd voor personenvervoer besturen voor meer dan 8 personen. De aan dit voertuig gekoppelde aanhangwagens hebben een maximum toegestane massa van 750 kg. Vanaf 24 jaar mag examen gedaan worden voor deze categorie of vanaf 21 jaar indien het gaat om uw vakbekwaamheid. Deze categorie is voor 5 jaar geldig (inclusief medische keuring) en u moet in het bezit zijn van rijbewijs B.

Wat neem ik mee naar het bus theorie-examen?

U neemt de volgende zaken meer naar het bus theorie-examen? – een wettig legitimatiebewijs – de oproep van het examen – u bent minimaal 21 jaar

Hoeveel tijd krijg ik tijdens het bus theorie-examen?

U krijgt voor beide theorie-examens (theorie deel1 en theorie deel 2) 60 minuten de tijd.

Hoeveel theorievragen krijg ik tijdens het bus theorie-examen?

Het examentraject voor de kandidaat die het rijbewijs D (zonder code 95) wil halen, ziet er als volgt uit: – Theorie-examen RV1 ( deel 1: Verkeer & Techniek): 50 meerkeuzevragen – Theorie-examen R2D (deel 2: Administratie): 40 meerkeuzevragen – Praktijkexamen D Het praktijkexamen D kan worden afgelegd zodra de twee theorie-examens (RV1 en R2D) zijn behaald.

Wat zijn de kosten voor het bus theorie-examen?

Theorie-examen rijbewijs cat. D€ 21,00
Aanvullende retributie voor een theorie-examen in vertraagde zitting€ 109,00
Aanvullende retributie voor een theorie-examen met audiovertaling€ 41,00

VAARBEWIJS

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Je hebt een stuurbrevet nodig als je vaartuig sneller kan dan 20km/u of langer is dan 15m. In de volksmond wordt een stuurbrevet ook wel een vaarbewijs genoemd.

  • Als je wil gaan varen op de binnenwateren (zoals rivieren en kanalen), dan heb je een Beperkt Stuurbrevet nodig.
  • Als je wil gaan varen op stromend (invloed van het getij) en/of open water (daar waar je de kust (bijna) niet meer ziet), dan opteer je voor het Algemeen Stuurbrevet.

Wat neem ik mee naar het vaarbewijs theorie-examen?

  • Neem zeker de uitnodigingen (met het unieke examennummer) en uw identiteitskaart mee naar het examen.
  • U mag gebruik maken van schrijfmateriaal en een eenvoudig rekenmachine.
  • Kladpapier krijgt u ter plaatse.

waar en wanneer kunt u het examen afleggen?

Tip: de rustigere herfst- en winterperiode zijn de beste tijd om aan je theorie-examens te beginnen.

Berchem

Posthoflei 5
2600 Antwerpen (Berchem)
Donderdag van 9 tot 12 en 13 tot 16 uur.
(drukke periodes ook dinsdag van 9 tot 12 en 13 tot 16 uur)
 

Brussel

Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel
Donderdag van 9 tot 12.
(drukke periodes ook donderdag van 13 tot 16 uur)
 

Oostende

Natiënkaai 5
8400 Oostende
Dinsdag van 09u30 tot 12u30 uur en 13u00 – 15:30 uur.
 

Namen

Rue des Bourgeois 7 – Bloc A
5000 Namur
Maandag van 10 tot 12 en 13 tot 15 uur.

hoe is het theorie examen opgebouwd?

De theoretische examens gebeuren stapsgewijs en zijn modulair: als u een algemeen stuurbrevet wilt behalen, moet u twee examens afleggen:

  • beperkt stuurbrevet
  • aanvulling tot algemeen stuurbrevet

U moet zich apart voor beide examens inschrijven en betaalt voor elk examen telkens 44 euro. Na tijdige betaling ontvangt u voor beide examens apart een uitnodigingsbrief.

Wat zijn de kosten voor het vaarbewijs theorie-examen?

De kosten voor het vaarbewijs  theorie-examen bedragen €44,- per examengedeelte en kan enkel via Bancontact, bank app, Mastercard of Visa.

WINKELMAND

close
Deel uw winkelwagen